Καραντίνα και χαρακτηριστικά προσωπικότητας
Πώς βιώνεις τη καραντίνα; Τι ρόλο παίζει η προσωπικότητα σου; Υπάρχουν προσωπικότητες που ανταποκρίνονται καλύτερα στην καραντίνα;
Η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι μοναδική και πολύπλευρη με χαρακτηριστικά πρότυπα σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς. Είναι ενας συνδυασμός ενδογγενών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και εμπειριών. Η προσωπικότητα κάποιου μπορεί να αλλάξει, αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά του παραμένουν σταθερά στη διάρκεια της ζωής του.
Οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει σε ένα μοντέλο ταξινόμησης των προσωπικοτήτων, το λεγόμενο “Big 5”. Το μοντέλο αυτό αποτελείται από τις εξής κατηγορίες:
-
Πνευματική διαθεσιμότητα (openness to experience). Τα άτομα σε αυτήν την κατηγορία είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν μια ποικιλία εμπειριών, νιώθουν άνετα με το άγνωστο και εκδηλώνουν ανοχή απέναντι στο αβέβαιο.
-
Ευσυνειδησία (conscientiousness). Τα άτομα σε αυτήν την κατηγορία έχουν την τάση να είναι υπεύθυνα, οργανωτικά , εργατικά και να κινητοποιούνται προς κάποιον στόχο. Η ευσυνειδισία θεωρείται συνέπεια της διαδικασίας αυτορρύθμισης και σχετίζεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων.
-
Εξωστρέφεια (extraversion-introversion). Τα εξωστρεφή άτομα είναι κοινωνικά, ομιλιτικά, και τείνουν να αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες και κοινωνικές συνδέσεις. Τα πολύ εξωστρεφή άτομα πολύ πιθανόν να βαρεθούν ή να νιώσουν άγχος, αν περάσουν πολύ χρόνο μόνοι τους.
-
Καλή προαίρεση (agreeableness). Τα άτομα σε αυτήν την κατηγρία περιγράφονται ως συνεργάσιμα, φιλικά και ευγενικά. Ακόμη, εκδηλώνουν στοργή και είναι αξιόπιστα με έντονη ενσυναίσθηση.
-
Νευρωτικότητα (neuroticism). Άτομα με υψηλή βαθμολογία αυτού του χαρακτηριστικού τείνουν να αγχώνονται, να είναι ανασφαλή και να αισθάνονται ανεπαρκή. Επιπρόσθετα, η νευρωτικότητα προσδιορίζεται, συνήθως, απο κατάθλιψη.
Πού θα παρουσίαζες υψηλή και πού χαμηλή βαθμολογία; Κάνε ένα μικρό διάλειμμα και σκέψου πώς βιώνεις την καθημερινότητα σου αυτό το διάστημα. Σου αρέσει ο τρόπος που ανταποκρίνεσαι σε μια απρόσμενη συνθήκη;
Παρότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας τείνουν να μένουν σταθερά κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν δυνατότητες βελτίωσης. Ίσως, με ψυχρεμότερη κατανόηση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία δεν μας εξυπηρετούν και μας απομακρύνουν από τις πραγματικές μας δυνατότητες.
Πηγές: